Αρχική σελίδα | Περιεχόμενα | Τι είναι η Αγωγή του Καταναλωτή;
"ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ"
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΟΜΑΔΑ 1
ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

....Κυρίες και κύριοι,


....Είμαστε η πρώτη ομάδα εργασίας και το θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε είναι η παρουσίαση του προγράμματος.


....Ο στόχος δηλαδή της δικής μας ομάδας ήταν να μελετήσουμε και να παρουσιάσουμε όλα όσα κάναμε αυτή τη χρονιά και είχαν σχέση με το πρόγραμμα της Αγωγής του Καταναλωτή.
Το σχολείο μας εδώ και τρία χρόνια ασχολείται με την αγωγή του καταναλωτή. Ένα πρόγραμμα που σκοπό έχει την καλλιέργεια, από μικρή ηλικία, σωστής καταναλωτικής συνείδησης. Φέτος ασχολήθηκαν μ' αυτό το πρόγραμμα ένας αριθμός μαθητών / τριών των τάξεων Ε2 και ΣΤ2 του σχολείου μας.


....Αυτή μας η προσπάθεια δε μοιάζει καθόλου με τα άλλα μαθήματα του σχολείου και αυτό γιατί δεν χρησιμοποιούμε βιβλία και ασχολούμαστε μία ώρα την εβδομάδα. Ακόμη εργαζόμαστε πολλές φορές και για μεγάλα χρονικά διαστήματα εκτός του προγράμματος του σχολείου. Για να βρούμε πληροφορίες χρησιμοποιούμε βιβλία εξωσχολικά, άρθρα εφημερίδων και περιοδικών, παρακολουθούμε εκπομπές στην τηλεόραση που έχουν σχέση με το θέμα μας. Επίσης χρησιμοποιούμε και ώρες του μαθήματος για να ασχοληθούμε με το πρόγραμμα, όταν υπάρχουν μαθήματα στα σχολικά μας βιβλία που είναι σχετικά. Δουλεύουμε πάντοτε ομαδικά, καλούμε στο σχολείο μας πολλούς ειδικούς που μας βοηθούν με τις γνώσεις τους να προσεγγίσουμε καλύτερα το θέμα που πρέπει να επεξεργαστούμε.


....Έτσι αυτή τη χρονιά καλέσαμε και μας επισκέφθηκαν στο σχολείο μας ο Δήμαρχος του δήμου μας κ. Ευστάθιος Λαφαζανίδης, ο αντιδήμαρχος παιδείας κ. Πολυχρόνης Παπαβραμίδης, ο συγκοινωνιολόγος κ. Κωνσταντινίδης, ο εκπρόσωπος της τροχαίας Μπαμιατζής, ο πρόεδρος του σωματείου ταξί Ερμής κ. Κισσάς, ο εκπρόσωπος του Ο.Α.Σ.Θ. κ. Σπανός Γεώργιος, του Κ.Τ.Ε.Ο. Λάζαρος Λαμπριανίδης, του δήμου Θεσσαλονίκης Γιαννιτσοπούλου - Τζαμαλίκου Ελένη.


....Πριν αρχίσει το πρόγραμμα και σε συνεργασία με τους δασκάλους μας ενημερωθήκαμε για το πρόγραμμα αυτό και για τους σκοπούς που εξυπηρετούσε. Προσπαθήσαμε να καταλάβουμε όσο γίνεται καλύτερα τις έννοιες κατανάλωση και καταναλωτής. Μάθαμε ότι ένας ενημερωμένος καταναλωτής νοιάζεται για την υγεία του, για το περιβάλλον και για το πορτοφόλι του.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα των πρώτων ημερών ήταν η επιλογή του θέματος με το οποίο θα έπρεπε να ασχοληθούμε την υπόλοιπη χρονιά. Τα θέματα τα οποία πρότειναν οι συμμαθητές και οι συμμαθήτριές μας ήταν πολλά και σοβαρά. Έπρεπε όμως να επιλέξουμε ένα. Στην τάξη μας έγιναν πολλές συζητήσεις και μετά από πολύ σκέψη και αρκετές διαφωνίες καταλήξαμε με ψηφοφορία να ασχοληθούμε με τα "Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην πόλη".


....Επιλέξαμε αυτό το θέμα γιατί έχει σχέση με ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπωρεί την πόλη μας και είναι το κυκλοφοριακό. Ακόμη γιατί διαπιστώσαμε ότι το υλικό που θα χρειαζόμασταν για την έρευνα μας ήταν πολύ και θα μπορούσαμε να το βρούμε σχετικά εύκολα.


....Ξεκινήσαμε λοιπόν σαν πρώτο βήμα με τη συλλογή πληροφοριών από διάφορες εφημερίδες και περιοδικά, άρθρων και φωτογραφιών που είχαν σχέση με το θέμα μας. Στη συνέχεια και επειδή όπως σας είπαμε δε θα δουλεύαμε με βιβλία έπρεπε να σκεφτούμε με ποιους τρόπους θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε αυτή την έρευνα όσο το δυνατόν καλύτερα. Αποφασίσαμε λοιπόν εργαζόμενοι πάντα χωρισμένοι σε ομάδες, έναν τρόπο που τον γνωρίζαμε καλά και οι δυο τάξεις μιας και τον εφαρμόζαμε για περισσότερο από δύο χρόνια, ποιοι θα μας επισκεφτούν στο σχολείο για να μας μιλήσουν και αν θα μπορούσαμε και εμείς να επισκεφτούμε κάποιους χώρους, ώστε να πάρουμε πληροφορίες από ειδικούς που θα συναντούσαμε.


....Η πρώτη μας δουλειά σε αυτό το στάδιο της εργασίας μας ήταν η σύνταξη και αποστολή των επιστολών με τις οποίες θα προσκαλούσαμε τους ειδικούς που ασχολούνται με το θέμα. Κάθε ομάδα λοιπόν και με βάση το θέμα με το οποίο έπρεπε να ασχοληθεί, έγραψε τις επιστολές και τις στείλαμε με τη βοήθεια των δασκάλων μας. Έτσι λοιπόν η πρώτη ομάδα έγραψε την επιστολή για τα Ταξί, η δεύτερη την επιστολή για τον Ο.Α.Σ.Θ., η τρίτη για το Κ.Τ.Ε.Ο., η τέταρτη για την Τροχαία και η πέμπτη για τον συγκοινωνιολόγο.


....Στη συνέχεια και μέχρι να αρχίσουν οι επισκέψεις όλες οι ομάδες συνεργάστηκαν για να ετοιμάσουμε ερωτήσεις για τους ομιλητές. Μετά από το τέλος κάθε ομιλίας κάναμε ένα είδος συνέντευξης με σκοπό να διευκολυνθούμε περισσότερο στην έρευνά μας και να λύσουμε τυχόν απορίες μας. Στο τέλος η υπεύθυνη ομάδα έπρεπε με βάση όσα ακούσαμε και με τη βοήθεια των σημειώσεων των άλλων ομάδων να κάνει μια περίληψη των όσων είπε ο κάθε ομιλητής.


....Η πρώτη επίσκεψη έγινε στις 8-2-99 από τον διευθυντή της Τροχαίας κ. Αντώνη Μπαμιατζή. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μας μίλησε για το κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα αίτια που το προκαλούν τα οποία κατά τη γνώμη του είναι τρία: ο άνθρωπος, η έλλειψη αστυνόμευσης και η έλλειψη τεχνικής υποδομής. Έκανε προτάσεις για τις λύσεις που θα ανακουφίσουν την κυκλοφορία στην πόλη, όπως την κατασκευή υπαίθριων και υπόγειων χώρων στάθμευσης, την αναδιάρθρωση των λεωφορειακών γραμμών, τη διάνοιξη δρόμων καθώς επίσης και τη χρησιμοποίηση νέων μέσων μαζικής μεταφοράς(μετρό, τραμ). Μας μίλησε για την καλυτέρευση της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού από τα μέσα μαζικής μεταφοράς έτσι ώστε να στραφεί ο κόσμος σ' αυτά. Ακόμη για το πόσο σημαντικό είναι να αποκτήσουμε κυκλοφοριακή αγωγή από μικρή ηλικία έτσι ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και εμείς από την πλευρά μας να λυθούν αυτά τα προβλήματα.


....Η δεύτερη επίσκεψη έγινε στις 19-02-99 από το δήμο Ελευθερίου Κορδελιού. Μας μίλησαν ο δήμαρχος κ. Λαφαζανίδης και ο αντιδήμαρχος παιδείας κ. Παπαβραμίδης. Αναφέρθηκαν στα μέσα μαζικής μεταφοράς από παλιά, μας μίλησαν για τα καινούρια που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην πόλη όπως το μετρό. Επίσης μας είπαν για τα προβλήματα συγκοινωνίας που αντιμετωπίζει ο δήμος και που έχουν σχέση με τη συχνότητα των δρομολογίων του Ο.Α.Σ.Θ., για το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής που κατασκευάζεται στο δήμο μας και έχει σαν στόχο να μάθουν τα μικρά παιδιά πώς να κυκλοφορούν στους δρόμους. Μας τόνισαν ιδιαίτερα ότι θα πρέπει να είμαστε γραμμένοι στο δημοτολόγιο του δήμου για να έχουμε περισσότερα λεωφορεία στην περιοχή μας. Ακόμη μίλησαν και για το κυκλοφοριακό της Θεσσαλονίκης γενικότερα και μας έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί.


....Η τρίτη επίσκεψη έγινε στις 24-02-99 από την εκπρόσωπο του δήμου Θεσσαλονίκης, τη συγκοινωνιολόγο κ. Ελένη Γιαννιτσοπούλου - Τζαμαλίκου, η οποία μίλησε για το κυκλοφοριακό πρόβλημα του μεγαλύτερου δήμου του νομού μας, του δήμου Θεσσαλονίκης, για τα καινούρια μέσα μεταφοράς τα οποία θα αποκτήσει η πόλη μας, όπως το μετρό, για τους χώρους στάθμευσης που διαθέτει ο δήμος και άλλους που θα κατασκευαστούν. Πρότεινε λύσεις, όπως η κατασκευή περιφερειακών χώρων στάθμευσης και χώρων ελεγχόμενης στάθμευσης με κάρτες, περισσότερο ευέλικτα μέσα μεταφοράς, χρήση του ποδηλάτου και ενημέρωση του επιβατικού κοινού και ιδιαίτερα των παιδιών για θέματα κυκλοφοριακής αγωγής. Έτσι πιστεύει ο δήμος ότι θα μπορέσει να ανακουφιστεί ή και να επιλυθεί το πρόβλημα.


....Η τέταρτη επίσκεψη έγινε στις 25-02-99. Καλεσμένοι μας αυτή τη φορά ήταν οι εκπρόσωποι του συλλόγου ταξί ο "Ερμής", με επικεφαλής τον πρόεδρό τους κ. Κισσά και τον οργανωτικό γραμματέα του συλλόγου κ. Θεόδωρο Κίμογλου. Αυτή η επίσκεψη μας επεφύλαξε και μια ευχάριστη αλλά και πολύ διδακτική έκπληξη. Ο κ. Κισσάς και οι συνεργάτες του μας ξενάγησαν στο κέντρο της πόλης με τα ταξί τους, για να δούμε και από κοντά τα κυκλοφοριακά προβλήματα της πόλης. Στη συνέχεια μας πήγαν στο κέντρο των ραδιοταξί της πόλης για να δούμε πώς λειτουργεί και μας φιλοξένησαν στις εγκαταστάσεις με πολύ ευγενικό τρόπο. Η επίσκεψη έκλεισε στην αίθουσα του σχολείου όπου ο κ. Κισσάς μας μίλησε για την ιστορία των ταξί στη χώρα μας. Μας είπε ότι το ταξί είναι μια υπηρεσία μ' ένα όχημα και έναν οδηγό που τίθεται στη διάθεση του επιβατικού κοινού. Ενημερωθήκαμε για τις δυσκολίες του επαγγέλματος, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, καθώς και για τις αιτίες, τις συνέπειες και τις λύσεις του κυκλοφοριακού. Μας μίλησε ακόμη για τη μόλυνση του περιβάλλοντος που προκαλείται από την ατελή καύση, την κακή ποιότητα των καυσίμων, την ηλικία του στόλου των αυτοκινήτων και την αργή ροή της κυκλοφορίας.


....Η πέμπτη επίσκεψη έγινε στις 26-02-99 από τον εκπρόσωπο του Κ.Τ.Ε.Ο., μηχανολόγο μηχανικό, κ. Λάζαρο Λαμπριανίδη, ο οποίος μας περιέγραψε τον τρόπο που λειτουργούν τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων σε όλη την Ελλάδα, ποιος είναι ο σκοπός τους, μας μίλησε για τους κυριότερους ρυπαντές της ατμόσφαιρας που προέρχονται από τα αυτοκίνητα και πώς ελέγχονται από τους τεχνικούς των Κ.Τ.Ε.Ο. Οι πληροφορίες που μας έδωσε για την μόλυνση του περιβάλλοντος από τα αυτοκίνητα ήταν πολύ εντυπωσιακές. Ιδιαίτερα όσον αφορά τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία μας, αλλά και στη μεγάλη διαφορά των ρύπων όσον αφορά στα καταλυτικά αυτοκίνητα σε σχέση με τα παλιότερης τεχνολογίας.


....Η έκτη επίσκεψη ήταν αυτή του συγκοινωνιολόγου κ. Κωνσταντινίδη, στις 03-03-99, ο οποίος μας έδωσε να καταλάβουμε τις αιτίες που έχουν οδηγήσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη μας σε αδιέξοδο. Τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να προτιμούν τα μέσα μαζική μεταφοράς και να διευκολύνουν και αυτοί με τη σειρά τους στη λύση του προβλήματος. Επίσης χρησιμοποιώντας σλάιτς, μας έδειξε ότι μπορούμε να βελτιώσουμε το κυκλοφοριακό ακόμα και με απλά μέσα τα οποία δεν χρειάζονται και πάρα πολλά χρήματα. Βέβαια για να επιλυθεί ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα χρειάζεται θέληση, συνεργασία όλων των φορέων, χρήματα και σωστός σχεδιασμός.


....Η τελευταία επίσκεψη έγινε στις 10-3-99 από τον εκπρόσωπο του Ο.Α.Σ.Θ. κ. Σπανό Γεώργιο. Τον κ. Σπανό συνόδευαν δύο πολιτικοί μηχανικοί που συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα του οργανισμού. Η κ. Κατερίνα Καραβιζίνα και ο κ. Δημήτρης Νικολαϊδης. Ο εκπρόσωπος του οργανισμού μας μίλησε για τα είδη των λεωφορείων, για τον αριθμό των λεωφορείων που κινούνται καθημερινά σ' όλες τις γραμμές της πόλης. Πληροφορηθήκαμε για το χρόνο αντικατάστασης των λεωφορείων, τις γραμμές που εξυπηρετούν το Ελευθέριο - Κορδελιό και για τους διαφορετικούς τρόπους πληρωμής του εισιτηρίου. Ακόμη ότι ένα αρθρωτό λεωφορείο είναι ισοδύναμο με 100 περίπου Ι.Χ. αυτοκίνητα. Τέλος μας έδωσε πληροφορίες σχετικά με τους λεωφορειόδρομους, αλλά και το νέο μέτρο που προτείνει ο Ο.Α.Σ.Θ. και έχει σχέση με την μετεπιβίβαση των επιβατών, ώστε να μην κυκλοφορούν πολλά λεωφορεία στο κέντρο της πόλης.


....Παράλληλα με τις επισκέψεις εμείς ετοιμάζαμε τις περιλήψεις όσων ακούγαμε από τους ομιλητές, αλλά και μια σειρά από ερωτήσεις που απευθύναμε στους κατοίκους του Ελευθερίου-Κορδελιού σχετικά με τις προτιμήσεις τους για το καλύτερο μέσο μεταφοράς, για τον τρόπο με τον οποίο μετακινούνται στην πόλη, για τους λόγους που κατεβαίνουν στο κέντρο, αν βρίσκουν εύκολα χώρο στάθμευσης, πόσο χρόνο κάνουν για να κατέβουν με το αυτοκίνητό τους στην πόλη, πώς σκέφτονται τα μέσα μεταφοράς στο μέλλον, αν γνωρίζουν τους καινούριους τρόπους προμήθειας και πληρωμής των εισιτηρίων του Ο.Α.Σ.Θ. και άλλες.


....Στη συνέχεια επεξεργαστήκαμε τα ερωτηματολόγια, πάντα κατά ομάδες και καταγράψαμε τα αποτελέσματα με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών υπολογιστών που έχουμε στο σχολείο μας, για να σας τα παρουσιάσουμε.


....Σ' όλη τη διάρκεια των εργασιών μας μιλούσαμε όποτε βρίσκαμε ευκαιρία για τα μέσα μεταφοράς στην πόλη, για τα κυκλοφοριακά προβλήματα, για τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, για τις επιπτώσεις στην υγεία και για θέματα που είχαν σχέση με την οικονομία.


....Τέλος σκεφτήκαμε να παρουσιάσουμε την εργασίας μας στις εκδηλώσεις με θέμα: "Περνάμε την πόρτα του σχολείου, 1999" που διοργάνωσε ο δήμος σε συνεργασία με τα σχολεία της περιοχής για να γνωρίσουν οι δημότες τη δουλειά που έχουμε κάνει. Γι' αυτό το σκοπό ετοιμάσαμε τα κείμενα που σας παρουσιάζουμε και το έντυπο με χρήσιμες πληροφορίες τις οποίες μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι και έτσι να συμβάλουμε και εμείς στην επίλυση του δύσκολου αυτού προβλήματος που λέγεται κυκλοφοριακό. Η προσπάθεια ήταν πολύ μεγάλη και ελπίζουμε να μην σας απογοητεύσαμε.
....Σας ευχαριστούμε πολύ.

ΟΜΑΔΑ 2
ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

....Κυρίες και κύριοι,


....Είμαστε η δεύτερη ομάδα εργασίας του προγράμματος και το θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε για την παρουσίασή του είναι οι αιτίες του κυκλοφοριακού προβλήματος.


....Είναι γνωστό πως κάθε μεγάλη πόλη αντιμετωπίζει σήμερα μεγάλα και ποικίλα προβλήματα, που τις περισσότερες φορές κάνουν δύσκολη τη ζωή των κατοίκων της. Ένα από αυτά τα σοβαρά προβλήματα είναι και το κυκλοφοριακό, με τις αιτίες του οποίου θα ασχοληθούμε παρακάτω. Πριν όμως αναφερθούμε σ' αυτές, καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τι σημαίνει κυκλοφοριακό πρόβλημα. Με βάση αυτά που ακούσαμε από τους διάφορους ομιλητές, που επισκέφθηκαν το σχολείο μας, καταλήξαμε στο παρακάτω συμπέρασμα:
Κυκλοφοριακό είναι η συμφόρηση, δηλαδή η δυσκολία στην κίνηση μέσα στην πόλη, όταν ο αριθμός των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν είναι πολύ μεγάλος. Το πρόβλημα αυτό προκαλείται από την ανεξέλεγκτη κίνηση οχημάτων κάθε είδους, αλλά και από την κίνηση που προέρχεται και από τους ίδιους τους πεζούς.


....Διαπιστώσαμε ότι οι λόγοι που το προκαλούν είναι περίπου οι ίδιοι για κάθε πόλη, με διάφορες όμως παραλλαγές. Αυτό συμβαίνει για δύο κυρίως λόγους που έχουν να κάνουν με την σχεδίαση των πόλεων (ρυμοτομία) και φυσικά την ραγδαία αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων. Ας προσπαθήσουμε όμως να περιγράψουμε αναλυτικά τις αιτίες που κατά τη γνώμη των αρμοδίων φορέων της πόλης μας είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία αυτού του μεγάλου προβλήματος.

....I. ΣΤΕΝΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΣΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

....Η ύπαρξη τέτοιων δρόμων οφείλεται στο γεγονός ότι από παλιά ακόμη οι υπεύθυνοι δεν είχαν προβλέψει τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων και τη σχεδίαση της πόλης και των δρόμων της με βάση την εξυπηρέτηση μακροπρόθεσμων στόχων. Σήμερα βέβαια η λύση αυτού του προβλήματος δεν είναι καθόλου εύκολη μιας και είναι σχεδόν αδύνατη η διαπλάτυνση αυτών των δρόμων εξαιτίας του μεγάλου κόστους, της ύπαρξης κατοικιών, αρχαιολογικών χώρων και άλλων εμποδίων. Η πόλη μας έχασε τη μεγάλη της ευκαιρία στην πυρκαγιά του 1917, που έδινε τη δυνατότητα να ανοικοδομηθεί το κέντρο της από την αρχή. Τα αρχικά σχέδια που προέβλεπαν πλατείς και άνετους δρόμους για διάφορους λόγους, κυρίως αντιδράσεις των οικοπεδούχων, δεν εφαρμόστηκαν.

....II. ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

....Όπως είναι γνωστό καθώς περνούν τα χρόνια οι ανάγκες των ανθρώπων αυξάνονται συνεχώς και έτσι μας οδήγησαν στην αγορά διαφόρων καταναλωτικών αγαθών.
Ένα από αυτά τα αγαθά είναι και το αυτοκίνητο. Στις ημέρες μας υπάρχουν οι δυνατότητες, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι των πόλεων να έχουν τουλάχιστον από ένα αυτοκίνητο. Στην πατρίδα μας, το αυτοκίνητο, συνδυάστηκε και με κάποια μορφή νεοπλουτισμού και έτσι παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν σε μία οικογένεια δύο και τρία αυτοκίνητα. Το γεγονός αυτό συνδυάστηκε με τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού με την εσωτερική μετανάστευση. Αυτός ο μεγάλος αριθμός όπως είπαμε και παραπάνω ήταν αδύνατο να κινηθεί χωρίς προβλήματα στους δρόμους της πόλης μας με αποτέλεσμα τη δημιουργία κυκλοφοριακού χάους τις περισσότερες φορές.

....III. ΕΛΛΕΙΨΗ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ - ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ

....Ένας άλλος παράγοντας που έχει σχέση με το κυκλοφοριακό είναι η έλλειψη χώρων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης αλλά και περιφερειακά. Πάρα πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να πάνε στο κέντρο της πόλης με το αυτοκίνητό τους για διάφορους λόγους. Μη μπορώντας να βρουν χώρο για να σταθμεύσουν το αυτοκίνητό τους είναι αναγκασμένοι να γυρίζουν τα οικοδομικά τετράγωνα επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τον κυκλοφοριακό φόρτο και δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σταθμεύοντας παράνομα σε βασικές οδικές αρτηρίες, εμποδίζοντας την ελεύθερη κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς και των υπολοίπων οχημάτων, ακόμη και πάνω στα πεζοδρόμια δυσκολεύοντας και την κίνηση των πεζών.

....IV. ΤΟ ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

....Φυσικοί παράγοντες όπως η θέση της Θεσσαλονίκης μέσα στο φυσικό τοπίο, θάλασσα, γύρω λόφοι, έχουν σαν αποτέλεσμα η πόλη να έχει αναπτυχθεί σε ένα μακρόστενο σχήμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αν κάποιος θέλει να κινηθεί από το ένα άκρο της πόλης στο άλλο, να πρέπει να διασχίσει την καρδιά της πόλης. Ο περιφερειακός δρόμος προσέφερε κάποιες λύσεις, αλλά δεν έδωσε την οριστική λύση στο πρόβλημα. Επίσης τα αυτοκίνητα δεν έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν διαφορετικά δρομολόγια για να φτάσουν στον προορισμό τους, αφού οι οδικοί άξονες είναι λίγοι και συγκεκριμένοι. Για παράδειγμα για να κινηθεί κάποιος από την δυτική Θεσσαλονίκη στην ανατολική υπάρχουν οι οδικοί άξονες: Παραλιακή λεωφόρος, Εγνατία, Αγίου Δημητρίου. Για το αντίστροφο δρομολόγιο υπάρχουν οι οδικοί άξονες: Τσιμισκή, Εγνατία, Κασσάνδρου.

....V. ΕΛΛΙΠΗΣ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ - ΑΣΥΝΤΟΝΙΣΤΟΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ

....Το πρόβλημα με τους σηματοδότες είναι ένα από τα πιο σοβαρά, που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι αρμόδιοι φορείς της πόλης που έχουν σαν έργο τους τη διαχείριση της κυκλοφορίας.
Ξεκινά από τη σύγκρουση των αρμοδιοτήτων που παρατηρείται όσον αφορά σε ποια υπηρεσία της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης αλλά και του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. ανήκουν οι σηματοδότες που υπάρχουν στην πόλη μας. Αυτή η σύγκρουση έχει σαν αποτέλεσμα την κακή λειτουργία των φαναριών, την έλλειψη σε πολλές οδικές αρτηρίες όπου είναι απαραίτητοι αλλά και την ύπαρξη τους σε άλλες όπου δεν χρειαζόταν.
Ένα άλλο πρόβλημα που δημιουργείται σχετικά με τους φωτεινούς σηματοδότες είναι η έλλειψη συντονισμού τους από ένα κέντρο ελέγχου που θα διαχειριζόταν την κυκλοφορία με βάση τον αριθμό των αυτοκινήτων που υπάρχουν σε κάθε σηματοδότη και όχι με βάση το χρόνο στον οποίο είναι ρυθμισμένοι να λειτουργούν.
Τώρα βέβαια ξεκίνησε ένα πρόγραμμα συντονισμού των σηματοδοτών της Θεσσαλονίκης, που θα έχουν ως αποτέλεσμα το περίφημο πράσινο ρεύμα. Τη δυνατότητα δηλαδή τα αυτοκίνητα που κινούνται σε ένα οδικό άξονα αν έχουν σταθερή ταχύτητα να συναντούν συνεχώς πράσινο φανάρι στη διαδρομή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου, Τσιμισκή, κ.ά.

....VI. ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

....Όταν λέμε τεχνική υποδομή εννοούμε τα έργα που θα έπρεπε να έχουν γίνει ώστε να αντιμετωπίσουμε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Και τα έργα αυτά είναι ισόπεδοι και ανισόπεδοι κόμβοι, γέφυρες, υπόγειες διαβάσεις, διαπλατύνσεις, χώροι στάθμευσης, κατασκευή μετρό κ.ά. για τα οποία όπως μας είπαν οι ομιλητές χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα.
Ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της πόλης μας είναι η πλατεία της Χ.Α.Ν.Θ. Όπως μας είπαν οι ομιλητές, ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται στη διασταύρωση και θέλει να περάσει, ακόμη και αν είναι μοναχό του, θα πρέπει να περιμένει δύο ολόκληρα λεπτά μέχρι να ανάψει το πράσινο. Στο συγκεκριμένο σημείο, που είναι κομβικό της πόλης, μία υπόγεια σήραγγα θα έλυνε το πρόβλημα ολοκληρωτικά.

....VII. ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΔΡΟΜΟΙ

....Μια ακόμη αιτία του κυκλοφοριακού είναι η έλλειψη αρκετών λεωφορειόδρομων, που όπως αποδείχθηκε βοήθησαν πάρα πολύ στην γρήγορη μετακίνηση των επιβατών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και στην προτίμησή τους για τις μετακινήσεις κυρίως στο κέντρο της πόλης. Η επέκταση του μέτρου αυτού είναι βέβαιο ότι θα αποτρέψει πολλούς να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους για να πάνε στο κέντρο και άρα θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό τη συγκέντρωση αυτοκινήτων στην πόλη και το μποτιλιάρισμα.

....VIII. ΕΛΛΙΠΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ

....Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που έχει άμεση σχέση με το κυκλοφοριακό είναι και η παρουσία των τροχονόμων και φυσικά ο έλεγχος και η τιμωρία των παραβατών του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Τις περισσότερες φορές απουσιάζουν, όχι εσκεμμένα, από τις βασικές αρτηρίες της πόλης με αποτέλεσμα να ενθαρρύνουν τους οδηγούς να κάνουν παραβάσεις αφού ξέρουν ότι δεν υπάρχει τροχονόμους που θα τους ελέγξει και θα τους τιμωρήσει αν χρειαστεί.

....IX. ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ (ΟΔΗΓΟΣ - ΠΕΖΟΣ)

....Αφήσαμε για το τέλος μια πολύ σημαντική αιτία του κυκλοφοριακού προβλήματος που κατά τη γνώμη των ομιλητών αλλά και τη δική μας είναι ο ίδιος ο άνθρωπος είτε σαν οδηγός κάποιου μέσου μεταφοράς είτε σαν πεζός. Πολλές φορές η έλλειψη προσοχής από μέρους των οδηγών και των πεζών, ο ανορθόδοξος τρόπος απόκτησης της άδειας ικανότητας οδήγησης, η έλλειψη κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία, η αίσθηση ότι κυκλοφορούμε στο δρόμο μόνοι μας και ότι αυτός μας ανήκει μας τοποθετεί στην πρώτη γραμμή των αιτίων του κυκλοφοριακού προβλήματος.
Ιδιαίτερα θα πρέπει αν τονιστεί εδώ ότι υπάρχουν στην πόλη μας τρεις δρόμοι: η οδός Λαγκαδά, η Εγνατία οδός και η λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου όπου προκαλούνται τα περισσότερα ατυχήματα πεζών που παρασύρονται από αυτοκίνητα. Αυτό σημαίνει ότι οι πεζοί στις οδούς αυτούς περνούν από οποιοδήποτε σημείο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ατυχήματα, καθυστερήσεις και γενικά κυκλοφοριακά προβλήματα.
....Βέβαια ατυχήματα δημιουργούνται πολλές φορές όχι εξαιτίας μόνο των πεζών, αλλά και των οδηγών που παραβιάζουν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, αλλά και δεν δείχνουν κανένα σεβασμό στον πεζό που κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης.
Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι πεζοί και οδηγοί συμπεριφέρονται διαφορετικά, ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκονται όταν κινούνται. Ο ίδιος άνθρωπος ενώ όταν κινείται σαν πεζός σχολιάζει αρνητικά τη λανθασμένη συμπεριφορά των οδηγών, τις περισσότερες φορές κάνει τα ίδια λάθη όταν οδηγεί το αυτοκίνητό του.
....Σας ευχαριστούμε πολύ.

ΟΜΑΔΑ 3
...ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

....Κυρίες και κύριοι,


....Είμαστε η τρίτη ομάδα εργασίας του προγράμματος και το θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε για την παρουσίασή του είναι οι συνέπειες του κυκλοφοριακού προβλήματος για την υγεία μας, για το περιβάλλον που ζούμε και για την τσέπη μας.


....Συγκεκριμένα θα έπρεπε να βρει και να καταγράψει τις συνέπειες, που προκαλούνται από αυτό το μεγάλο πρόβλημα που λέγεται κυκλοφοριακό. Η ομάδα μας εργάστηκε με βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε από τους καλεσμένους μας και από δική μας έρευνα.


....Με λίγα λόγια κυκλοφοριακό θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο συνωστισμός πολλών αυτοκινήτων στο κέντρο μιας πόλης. Αυτό το φαινόμενο των σύγχρονων μεγαλουπόλεων δεν είναι προνόμιο της Θεσσαλονίκης μόνο. Δυστυχώς παρατηρείται σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις, σε μεγάλο ή μικρό βαθμό, ανάλογα με τον τρόπο που το αντιμετωπίζει η καθεμιά.


....Ύστερα από την έρευνα που κάναμε όλη τη διάρκεια της χρονιάς καταλήξαμε και σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο σοβαρές συνέπειες του κυκλοφοριακού, που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ανθρώπινη συμπεριφορά, την σωματική και ψυχική υγεία, το περιβάλλον, την οικονομία και μια σειρά από άλλους παράγοντες που έχουν σχέση με το ανθρώπινο πρόσωπο της πόλης στην οποία ζούμε.

....1. ΑΣΧΗΜΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

....Πρόκειται για την πολύ γνωστή σε όλους μας, από την εμπειρία
που έχουμε στους δρόμους, εκδήλωση του άγχους και του εκνευρισμού που εμφανίζεται σε όλους σχεδόν τους οδηγούς και επιβάτες των οχημάτων που κινούνται στην πόλη. Συνήθως το πρόβλημα εμφανίζεται μετά από πολύωρη κίνηση στους δρόμους, με συνεχόμενα σταματήματα και ξεκινήματα, γίνεται μεγαλύτερο μάλιστα κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες (ζέστη, βροχή).
Αποτέλεσμα αυτής της άσχημης ψυχολογίας είναι η έλλειψη της απαραίτητης αυτοσυγκέντρωσης που πρέπει να έχει ο οδηγός για να μπορέσει να κινηθεί με ασφάλεια στους δρόμους.
Η κυκλοφορία στους δρόμους της πόλης με τέτοιες συνθήκες μας οδηγεί σε καυγάδες με τους δικούς μας ανθρώπους, σε αντικοινωνική συμπεριφορά και πολλές φορές ακόμη και σε ατυχήματα που είναι και θανατηφόρα. Ποιος δεν έχει δει άραγε οδηγούς να βρίζονται με άσχημες εκφράσεις και να χειρονομούν, συμπεριφορά που δε χαρακτηρίζει σε καμία περίπτωση την πολιτισμένη κοινωνία στην οποία ζούμε.

....2. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

....Τα προβλήματα αυτά τα οποία έχουν σχέση με την κακή ψυχολογική κατάσταση, αλλά και με την ατμοσφαιρική ρύπανση για την οποία θα σας μιλήσουμε παρακάτω, μπορεί να είναι ισχυροί πονοκέφαλοι, υψηλή αρτηριακή πίεση, αναπνευστικά προβλήματα κ.ά.
Δημιουργούνται συνήθως από την ένταση που νιώθουμε την ώρα του μποτιλιαρίσματος, την ηχορύπανση και τα καυσαέρια.

....3. ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

....Είναι φυσικό ότι η προσπάθεια να μετακινηθούμε στην πόλη χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητο, μας κοστίζει πολλές φορές και σε χρόνο. Σκεφτείτε ότι για να πάμε στο κέντρο της πόλης για μια δουλειά 10 περίπου λεπτών χρειάζεται να ξεκινήσουμε τουλάχιστον 30 με 40 λεπτά νωρίτερα για να φθάσουμε στον προορισμό μας, για να βρούμε τον κατάλληλο χώρο στάθμευσης και άλλα τόσα για να επιστρέψουμε. Όπως καταλαβαίνετε αυτό μας στερεί πολύτιμο από τον ελεύθερο χρόνο μας που σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίος από ποτέ.

....4. Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

....Μια πολύ σημαντική συνέπεια του κυκλοφοριακού προβλήματος που παρατηρείται σε όλες σχεδόν τις μεγαλουπόλεις είναι και η της μόλυνσης της ατμόσφαιρας. Είναι ένα πρόβλημα που επιδεινώθηκε όταν ο αριθμός των αυτοκινήτων αυξήθηκε πάρα πολύ μέσα σε μερικά χρόνια. Όπως όλοι γνωρίζουμε οι κινητήρες των αυτοκινήτων, ειδικά αυτών που δεν είναι σωστά συντηρημένοι, εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες καυσαερίων που διασκορπίζονται στην ατμόσφαιρα. Τα καυσαέρια αυτά, όπως το μονοξείδιο και το διοξείδιο του άνθρακα, τα οξείδια του αζώτου και οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες, σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν μεγάλες καταστροφές στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, αλλαγές στο κλίμα, είναι υπεύθυνα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και φυσικά για πολλά από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος.

....5. Η ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ

....Εκτός από την ρύπανση της ατμόσφαιρας, συνέπεια του κυκλοφοριακού προβλήματος είναι και η ρύπανση από τους διαφόρους ήχους.
Τα κορναρίσματα των εκνευρισμένων ή ανυπόμονων οδηγών, τα φρεναρίσματα των απρόσεχτων, οι φωνές και οι τσακωμοί πεζών με οδηγούς, οι χαλασμένες εξατμίσεις κυρίως των μηχανών, που τις περισσότερες φορές δεν έχουν τον απαραίτητο μηχανισμό για μείωση του θορύβου, εν γνώσει των ιδιοκτητών τους, είναι μερικοί από τους ήχους που είμαστε αναγκασμένοι να υπομένουμε καθημερινά. Η ηχορύπανση μπορεί να προκαλέσει βλάβες όχι μόνο στην ακοή μας, αλλά και στην ψυχική μας ισορροπία.

....6. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΗΜΙΑ

....Η κίνηση στους δρόμους της πόλης έχει σαν αποτέλεσμα την οικονομική ζημιά που οφείλεται στην ιδιαίτερα αυξημένη κατανάλωση της βενζίνης που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την τσέπη του έλληνα καταναλωτή. Οι χαμηλές ταχύτητες και τα συνεχή σταματήματα και ξεκινήματα των αυτοκινήτων αυξάνουν πάρα πολύ την κατανάλωση και φυσικά το έλλειμμα στην τσέπη μας.
....Επίσης υπάρχουν συνέπειες και στην ομαλή λειτουργία του κινητήρα και των άλλων μηχανικών μερών του αυτοκινήτου. Το συχνό σταμάτημα και ξεκίνημα, η πολύ χαμηλή ταχύτητα, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι μερικοί από τους παράγοντες που συνήθως προκαλούν φθορές στα αυτοκίνητα. Έτσι το κόστος μετακίνησης στην πόλη είναι πολύ μεγαλύτερο γιατί δεν περιορίζεται μόνο στην κατανάλωση βενζίνης.
....Όμως η οικονομική ζημιά έχει επιπτώσεις και στην οικονομία της χώρας γενικότερα. Αρκεί να σκεφτούμε τα δισεκατομμύρια και πολλές φορές τα τρισεκατομμύρια που πληρώνει το κράτος μας για να εισάγει καύσιμα και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αναφέραμε.
Μεγάλη οικονομική ζημιά έχουν και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων των οποίων οι βιτρίνες είναι συνεχώς κλεισμένες από παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η κίνηση των καταναλωτών και να μειώνεται η εμπορική κίνηση στις πόλεις.
....Τέλος μια ακόμη σημαντική συνέπεια είναι η δημιουργία κακής εικόνας της πόλης μας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας για τον τουρισμό. Τα εκατομμύρια των ξένων επισκεπτών κάθε χρόνο διαπιστώνουν το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και το οποίο δεν τους επιτρέπει να κινηθούν όσο εύκολα και γρήγορα θα έπρεπε για να απολαύσουν τις ομορφιές και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας μας.

....Σας ευχαριστούμε πολύ.

ΟΜΑΔΑ 4
ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

....Κυρίες και κύριοι,

....Είμαστε η τέταρτη ομάδα εργασίας του προγράμματος και το θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε για την παρουσίασή του είναι οι λύσεις του κυκλοφοριακού προβλήματος. Ένα πολύ σημαντικό αλλά και δύσκολο μέρος της φετινής μας έρευνας
....Οι λύσεις που προτείνουμε θα έπρεπε να γίνουν με βάση τα όσα πληροφορηθήκαμε από τους ομιλητές που μας επισκέφθηκαν, αλλά και τις δικές μας σκέψεις και εμπειρίες. Να είναι ρεαλιστικές και προσαρμοσμένες στα οικονομικά δεδομένα της πόλης αλλά και του κράτους. Ακόμη θα έπρεπε να ταιριάζουν και να εξυπηρετούν τη Θεσσαλονίκη για να μπορούν να πραγματοποιηθούν. Όλα τα παραπάνω δημιούργησαν μια ιδιαίτερη δυσκολία για μας. Μ' αυτό το σκεπτικό λοιπόν καταλήξαμε και σας παρουσιάζουμε μερικές από αυτές τις λύσεις.

....I. ΕΡΓΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ

....Τα έργα ανακούφισης είναι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, μικρές ή μεγάλες, που σκοπό έχουν την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πεζών στους δρόμους. Αναφερόμαστε όπως καταλαβαίνετε στη κατασκευή ισόπεδων και ανισόπεδων κόμβων σε διασταυρώσεις όπου παρατηρείται έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, υπόγειων και υπέργειων διαβάσεων, στη διάνοιξη δρόμων, στην κατασκευή ειδικών διαβάσεων και άλλων διευκολύνσεων για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, στην απομάκρυνση από το κέντρο της πόλης των αφετηριών των υπεραστικών λεωφορείων (Κ.Τ.Ε.Λ.), στην κατασκευή και άλλων λεωφορειόδρομων κ.ά.

....II. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο Ο.Α.Σ.Θ.

....Ένας τρόπος για να στραφεί το επιβατικό κοινό στη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και ιδιαίτερα των λεωφορείων είναι η κατασκευή νέων σύγχρονων λεωφορείων, φιλικών προς τους επιβάτες και το περιβάλλον, με κλιματισμό και φυσικά με συχνότητα δρομολογίων τέτοια που δεν θα αποτρέπει τη χρήση του από τους επιβάτες.
....Ακόμη θα πρέπει να γίνει πράξη το σχέδιο για τη δημιουργία σταθμών μετεπιβίβασης για τους επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των λεωφορείων που κινούνται στο κέντρο της πόλης χωρίς παράλληλα να μειωθεί ο αριθμός των επιβατών.

....III. ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΩΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑ

....Ο συντονισμός και η συντήρηση των σηματοδοτών είναι πολύ σημαντικός ειδικά όταν γίνεται με την επίβλεψη ενός φορέα. Όλοι θα θυμόμαστε τους σηματοδότες με τα διαφορετικά χρώματα (γκρί, κίτρινο, πράσινο) που δηλώνουν ποια υπηρεσία είναι υπεύθυνη για τη σωστή τους λειτουργία. Έτσι άλλοι σηματοδότες ανήκουν στη δικαιοδοσία των δήμων, άλλοι της νομαρχίας και άλλοι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.
....Το πόσο σημαντικός είναι λοιπόν ο συντονισμός των σηματοδοτών από ένα φορέα πιστεύουμε ότι το έχουμε αντιληφθεί όλοι όσοι κινούμαστε στην πόλη είτε ως πεζοί είτε με τα αυτοκίνητά μας, βλέποντας φανάρια τα οποία δε λειτουργούν ή διασταυρώσεις στις οποίες συνωστίζονται αυτοκίνητα περιμένοντας να ανάψει ο διπλανός σηματοδότης για να περάσουν ένα ή δύο και πολλές φορές και κανένα αυτοκίνητο. Ο συντονισμός αυτός γίνεται σήμερα σε ορισμένες μόνο διασταυρώσεις της πόλης από κομπιούτερ με πολύ καλά αποτελέσματα για την κυκλοφορία και ελπίζουμε ότι θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες της Θεσσαλονίκης.
....Ακόμη με το συντονισμό των φαναριών θα διευκολυνθεί το λεγόμενο πράσινο ρεύμα της κίνησης, όπου τα αυτοκίνητα που κινούνται σε ένα δρόμο με σταθερή ταχύτητα θα συναντούν πάντα πράσινο φανάρι στην διαδρομή τους και δε θα αναγκάζονται να σταματούν συνεχώς.

....IV. ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

....Όπως όλοι γνωρίζουμε σε μερικούς μήνες πρόκειται να ξεκινήσει στην πόλη μας η κατασκευή ενός μεγάλου έργου που αναμένεται να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Αυτό το έργο είναι το μετρό, που όμως είναι προγραμματισμένο να εκτελεί δρομολόγια κατά μήκος της πόλης και συγκεκριμένα από την περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού μέχρι και την περιοχή του Φοίνικα. Όπως καταλαβαίνετε η περιορισμένη χρήση αυτού του μέσου από ένα ορισμένο αριθμό κατοίκων αποκλείει τους κατοίκους των δυτικών συνοικιών, αλλά δεν εξυπηρετεί και όλους τους κατοίκους των ανατολικών συνοικιών αφού αφήνει εκτός διαδρομής ένα από τους μεγαλύτερους δήμους της πόλης, το δήμο Καλαμαριάς, αλλά και πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως αυτές της Πυλαίας, Τούμπας κ.λ.π.

....V. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ - ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

....Η δημιουργία μεγάλων χώρων στάθμευσης περιφερειακά του κέντρου της πόλης σε συνδυασμό με την βελτίωση των άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς και την δημιουργία καινούριων, όπως του μετρό, θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό το κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο αριθμός των αυτοκινήτων που θα μπαίνει στο κέντρο της πόλης θα είναι πολύ πιο μικρός, αφού θα δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους να σταθμεύουν το αυτοκίνητό τους έξω από το κέντρο και να εξυπηρετούνται στις μετακινήσεις μέσα στην πόλη με τα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς.
....Αλλά και γι' αυτούς που για διάφορους λόγους θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους για να μετακινηθούν στην πόλη θα υπάρχει και αυτή η δυνατότητα μιας και θα μπορούν να σταθμεύουν το αυτοκίνητο σε χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης για λίγο χρονικό διάστημα (1 έως 2 ώρες).

....VI. ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΔΡΟΜΩΝ, ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΩΝ

....Όπως καταλαβαίνουμε κανένα μέτρο πρόληψης δεν θα έχει αξία αν δεν ελέγχεται αυστηρά η τήρησή του από τους τροχονόμους. Δυστυχώς στην πατρίδα μας δεν έχουμε μάθει ακόμη πως οι νόμοι φτιάχνονται για να έχουμε τη δυνατότητα να ζούμε αρμονικά και χωρίς προβλήματα, γι' αυτό ίσως και δεν τους τηρούμε. Στη μικρή περιήγηση που κάναμε στην πόλη μας με τα ταξί που μας διέθεσε με πολύ προθυμία και ευγένεια ο πρόεδρος του συλλόγου ταξί "Ερμής" κύριος Κισσάς, διαπιστώσαμε ότι πολλά αυτοκίνητα ήταν σταθμευμένα παράνομα κατά μήκος κεντρικών δρόμων της πόλης, όπως η Τσιμισκή και η Εγνατία, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στην κίνηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και στα υπόλοιπα οχήματα που κινούνταν σ' αυτούς τους δρόμους. Επίσης είδαμε ότι σε αρκετές διασταυρώσεις δεν υπήρχαν καθόλου τροχονόμοι, οι οποίοι θα έπρεπε να διευκολύνουν την κίνηση των αυτοκινήτων, αλλά και στα σημεία όπου υπήρχαν δε ρύθμιζαν την κίνηση μόνοι τους και περίμεναν πότε θα ανάψει ο φωτεινός σηματοδότης.

....VII. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ - ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

....Εκτός από την κατασκευή μεγάλων τεχνικών έργων και έργων υποδομής θα πρέπει να μάθουμε από πολύ μικρή ηλικία να κυκλοφορούμε σωστά στους δρόμους είτε ως πεζοί είτε ως οδηγοί, να μάθουμε να σεβόμαστε και να τηρούμε τους νόμους και τις υποδείξεις των τροχονόμων. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τα αυτοκίνητά μας χωρίς λόγο για να μετακινηθούμε στο κέντρο. Για τις μικρές μετακινήσεις χρησιμοποιούμε τα πόδια μας. Και φυσικά να χρησιμοποιούμε όσο γίνεται περισσότερο τα μέσα μαζικής μεταφοράς, έτσι ώστε να βοηθήσουμε και εμείς στη λύση αυτού του μεγάλου προβλήματος, που λέγεται κυκλοφοριακό.
....Ακόμη θα πρέπει όλοι εμείς που είμαστε κάτοικοι ενός δήμου να είμαστε γραμμένοι και στα δημοτολόγια γιατί η κατανομή των λεωφορείων κατά περιοχή γίνεται με βάση τον αριθμό των εγγεγραμμένων δημοτών. Έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα να απαιτήσουμε από τη διοίκηση του Ο.Α.Σ.Θ. τη δρομολόγηση περισσότερων λεωφορείων για την καλύτερή μας εξυπηρέτηση.

....VIII. ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

....Τέλος θα θέλαμε και εμείς να σας προτείνουμε ορισμένες λύσεις που θα μπορούσαν να διευκολύνουν τη ζωή μας, όσον αφορά τις μετακινήσεις μας στην πόλη. Θα είχαμε λοιπόν να σας δώσουμε μερικές μικρές χρήσιμες συμβουλές.
....Να μην παίρνουμε το αυτοκίνητό μας για πολύ μικρές αποστάσεις. Μία βόλτα με τα πόδια κάνει καλό στην υγεία και στην τσέπη.
....Να μην παραπονιόμαστε γιατί η λεωφορειακή μας γραμμή έχει πολύ λίγα λεωφορεία με αποτέλεσμα να αργούν. Ας γραφτούμε όλοι αμέσως στα δημοτολόγια του δήμου που κατοικούμε. Ο Ο.Α.Σ.Θ. θα αναγκασθεί να βάλει περισσότερα λεωφορεία.
....Να μην εκνευριζόμαστε όταν υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους. Χαλαρώνουμε ακούγοντας σε κάποιο σταθμό το αγαπημένο μας τραγούδι.
....Κερδίζουμε τον χαμένο μας χρόνο στο λεωφορείο διαβάζοντας ένα βιβλίο.

....Σας ευχαριστούμε πολύ.

ΟΜΑΔΑ 5
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

....Κυρίες και κύριοι,
....Είμαστε η πέμπτη ομάδα εργασίας του προγράμματος και το θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε για την παρουσίασή του είναι οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
....Η απασχόλησή μας και φέτος με την "Αγωγή του Καταναλωτή" ήταν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές της σχολικής χρονιάς. Όπως όμως όλες οι δραστηριότητες της καθημερινής μας ζωής, έτσι κι αυτή είχε τις καλές και τις κακές της στιγμές που μας δημιούργησαν θετικές και αρνητικές εντυπώσεις.
Μας άρεσε το γεγονός ότι είχαμε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με τους φορείς της πόλης οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και το κυκλοφοριακό. Έτσι επισκέφθηκαν το σχολείο μας εκπρόσωποι από τον Ο.Α.Σ.Θ., από το δήμο Ελευθερίου - Κορδελιού, από το δήμο Θεσσαλονίκης, από την Τροχαία, από το σωματείο ταξί ο Ερμής, από το Κ.Τ.Ε.Ο, ο συγκοινωνιολόγος κ. Κωνσταντινίδης.
....Σ' αυτές τις συναντήσεις είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε πάρα πολλά πράγματα που έχουν σχέση με το κυκλοφοριακό. Πληροφορηθήκαμε τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις δυσκολίες που δημιουργεί στην μετακίνηση των πολιτών από και προς το κέντρο της πόλης. Μάθαμε για τις επιπτώσεις στη ατμόσφαιρα, στην υγεία και την τσέπη μας.
....Μάθαμε επίσης ότι η γνώση δεν βρίσκεται μόνο μέσα στα βιβλία του σχολείου, αλλά πρέπει να ψάξεις να την βρεις. Ειδικοί επιστήμονες, άρθρα εφημερίδων και περιοδικών, εξωσχολικά βιβλία, τηλεόραση, ραδιόφωνο μπορούν να γίνουν πηγές για τις γνώσεις μας. Η χαρά μάλιστα είναι μεγαλύτερη όταν είσαι εσύ που το ανακαλύπτεις και το μεταφέρεις μετά και στους άλλους.
Μάθαμε καινούριες λέξεις, γνωρίσαμε καινούριους ανθρώπους, αποκτήσαμε νέες εμπειρίες. Και το πιο σημαντικό πιστεύουμε ότι είναι το γεγονός ότι μάθαμε πως θα πρέπει να κυκλοφορούμε στην πόλη είτε ως πεζοί είτε ως οδηγοί όταν θα μεγαλώσουμε. Οι γνώσεις μας αυτές νομίζουμε ότι θα μας δώσουν τη δυνατότητα να βοηθήσουμε και εμείς από την πλευρά μας στην επίλυση του κυκλοφοριακού και να πείσουμε και τους δικούς μας ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους στην πόλη αντί για το αυτοκίνητό τους.
....Ένα άλλο πολύ εντυπωσιακό και ενδιαφέρον κομμάτι του φετινού προγράμματος ήταν η ξενάγηση που έγινε στο κέντρο της πόλης από το σωματείο ταξί ο "Ερμής". Ο πρόεδρος του κ. Κισσάς και οι συνεργάτες του με μεγάλη προθυμία μας έκαναν μια μεγάλη βόλτα με τα ταξί στην πόλη, όπου διαπιστώσαμε οι ίδιοι το μέγεθος του προβλήματος και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί των ταξί και των άλλων μέσων μεταφοράς στην εκτέλεση του έργου τους. Η περιήγηση έγινε σε κεντρικά σημεία της πόλης μας και σε διασταυρώσεις που δέχονται καθημερινά μεγάλο όγκο αυτοκινήτων. Ακόμη επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις της αστικής εταιρείας "Λευκός Πύργος" και γνωρίσαμε από κοντά τον τρόπο λειτουργίας των "Ραδιοταξί".
....Όλοι μας ενθουσιαστήκαμε με τη δημιουργία και την επεξεργασία των ερωτηματολογίων. Έφθασαν στα χέρια των πολιτών του δήμου μας από εμάς τους ίδιους και τους έδωσαν τη δυνατότητα να πουν ελεύθερα τη γνώμη τους για τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πόλη. Ενδιαφέρουσα επίσης ήταν και η επεξεργασία τους μέσα από την οποία μάθαμε πως αντιμετωπίζει ο κόσμος τα μέσα μεταφοράς, αν τα προτιμάει από το Ι.Χ., τα παράπονά του και άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Αποδείχθηκε εδώ ότι πολλά πράγματα που κάνουμε στο σχολείο είναι χρήσιμα στην καθημερινή μας ζωή και δεν είναι γνώσεις που απλώς πρέπει να τις μάθουμε.
....Εκτός όμως από τα θετικά σημεία του προγράμματος αντιμετωπίσαμε και κάποιες δυσκολίες που δημιούργησαν αρνητικές εντυπώσεις. Όλο το πρόγραμμα έγινε με ομαδική δουλειά. Αν και τον τρόπο αυτό της εργασίας τον ξέρουμε καλά μια και τον ακολουθούμε και οι δύο τάξεις αρκετό καιρό παρ' όλα αυτά μας δημιούργησε πολλά προβλήματα.
....Κατ' αρχήν δεν ήταν εύκολο να βρούμε τον κατάλληλο χώρο που θα έπρεπε να κάνουμε τις συναντήσεις μας. Αν και η δημιουργία των ομάδων στην αρχή του προγράμματος έγινε με βάση τον τόπο κατοικίας του καθενός, είχαμε πρόβλημα στις μετακινήσεις μας. Έπρεπε πολλές φορές να γίνουν σε ώρες μετά τις επτά το βράδυ κάτι που ήταν δύσκολο ιδιαίτερα το χειμώνα.
....Μια άλλη δυσκολία που συναντήσαμε ήταν οι δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούνταν ο καθένας μας εκτός του σχολείου. Τα φροντιστήρια, τα γυμναστήρια, οι σχολές μουσικής, τα μαθήματα απαιτούσαν πολύ χρόνο και έπρεπε να γίνουν παράλληλα με το πρόγραμμα.
....Η οργάνωση δουλειάς της ομάδας, δημιούργησε επίσης πολλά προβλήματα. Αναβολές, συγκεντρώσεις ομάδας που πολλοί τις θεωρούσαν ευκαιρία για παιχνίδι, ασυμφωνίες, έλλειψη ομαδικού πνεύματος είναι μερικά από αυτά που μας δυσκόλεψαν.
....Επίσης υπήρξαν και αυτοί που δεν κατάφεραν να αντέξουν στο ρυθμό δουλειάς και μας εγκατέλειψαν στη διάρκεια του προγράμματος. Η απουσία τους έγινε αισθητή, γιατί όσο περισσότεροι συμμετέχουν τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς.
....Παρ' όλα αυτά όμως καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την εργασία μας και να μάθουμε πολλά πράγματα που θα μας χρησιμεύσουν πολύ.

....Σας ευχαριστούμε πολύ.

Αρχική σελίδα | Περιεχόμενα | Τι είναι η Αγωγή του Καταναλωτή; | αρχή σελίδας