ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ
ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να μεγαλώσουν!
 
Γαλεριανό Συγκρότημα!
....Επόμενος προορισμός ήταν το Γαλεριανό Συγκρότημα. Αρχίσαμε την επιτόπια εξέτασή του από το Ανάκτορο του Γαλέριου , τα ερείπια του οποίου βρίσκονται στη σημερινή πλατεία Ναβαρίνου. Κατασκευάστηκε στο τέλος του 3ου μ.Χ. αιώνα.
....Επειδή συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησής του, είδαμε απ' έξω το μεγάλο παραλληλόγραμμο κτίριο, όπου ήταν τα δωμάτια του παλατιού και νοτιότερα το Οκτάγωνο που πιθανόν να ήταν η αίθουσα του θρόνου. Εκεί, σ' ένα υπέρθυρο, σώθηκαν οι μορφές του Γαλέριου και της Θεσσαλονίκης.
....Ανατολικά του ανακτόρου, μια υπόγεια στοά οδηγούσε απ' ευθείας στον Ιππόδρομο, απ' τον οποίο δε σώζεται τίποτα.


 
Οκτάγωνο
 
....Ανηφορίζοντας, περάσαμε από την οδό Δημ. Γούναρη, τα ερείπια της οποίας δείχνουν ότι από 'κεί περνούσε η πομπική οδός, που οδηγούσε στη θριαμβική Αψίδα του Γαλέριου (Καμάρα).
....Αποτελούνταν από δυο τριπλά τόξα με τέσσερις πεσσούς (μεγάλες τετράγωνες βάσεις) το καθένα, που τα σκέπαζε ένας τρούλος. Στις τέσσερις πλευρές των πεσσών, ανάγλυφες παραστάσεις απαθανάτιζαν τους θριάμβους του Γαλέριου εναντίον των Περσών.

 
Αψίδα του Γαλερίου
 
....Η πομπική οδός κατέληγε στη Ροτόντα, ένα μεγάλο κυκλικό κτίσμα, που πιθανόν να φτιάχτηκε για Μαυσωλείο του Γαλέριου. Οι τοίχοι του έχουν πάχος 6,50 μέτρα και σχηματίζουν γύρω 8 κόχες. Το κτίριο καλύπτεται με τρούλο ύψους 30 μέτρων.
....Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας μετατράπηκε σε τζαμί (τότε χτίστηκε ο μιναρές), ενώ μετά την απελευθέρωση ξανάγινε χριστιανική εκκλησία. Σήμερα έχει μικτή χρήση.

 
Ροτόντα