ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ
ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να μεγαλώσουν!
 
Οι Βυζαντινοί Ναοί!
 
....Οι Βυζαντινοί ναοί της Θεσσαλονίκης είναι πάρα πολλοί και ανήκουν σε διαφορετικούς ρυθμούς. Εμείς επισκεφθήκαμε αντιπροσωπευτικά τέσσερις.
 
Άγιος Δημήτριος
....Αρχίσαμε από τον Άγιο Δημήτριο, τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης. Χτίστηκε το πρώτο μισό του 5ου μ.Χ. αιώνα, στη θέση ενός ναΐσκου, στον τόπο όπου μαρτύρησε ο Άγιος. Δυστυχώς, κάηκε δυο φορές: μια το 629 ή το 634 μ.Χ. και τη δεύτερη στη μεγάλη πυρκαγιά του 1917.  
Άγιος Δημήτριος
 
 
....Το 1492 μετατράπηκε σε τζαμί με το όνομα Κασιμιέ Τζαμί. Η αναστήλωσή του μετά την πυρκαγιά άρχισε το 1926 και ολοκληρώθηκε το 1948. Σήμερα είναι πεντάκλιτη Βασιλική. Κάτω από το ναό υπάρχει κρύπτη.  
Άγιος Δημήτριος-εσωτερικό
 
 
Αγία Σοφία
Αγία Σοφία
  ....Η Αγία Σοφία χτίστηκε μετά την Εικονομαχία. Ο ρυθμός του ναού είναι μεταβατικός, από τη Βασιλική με τρούλο στο Σταυροειδή με τρούλο.
Η μετατροπή του σε τζαμί έγινε πολύ αργότερα από την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους, το 1430. Πιθανόν να έγινε το 1524, ενώ το 1912 έγινε πάλι χριστιανικός ναός.
Στον τρούλο δεσπόζει το θαυμάσιο ψηφιδωτό της Ανάληψης του Χριστού, ενώ πάνω από το Ιερό υπάρχει ένα ακόμη ψηφιδωτό της Παναγίας με το Χριστό στην αγκαλιά της.

 
Αγία Σοφία-ομαδική φωτογραφία
Παναγία Χαλκέων
....Η Παναγία Χαλκέων βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, πλάι στην Εγνατία οδό. Είναι Σταυροειδής με τρούλο. Στη βόρεια πλευρά του εσωτερικού του ναού υπάρχει ο τάφος του ιδρυτή του, Πρωτοσπαθάριου Χριστόφορου, Κατεπάνω Λαγουβαρδίας, όπως μαρτυρά η επιγραφή πάνω από την είσοδό του.
Οι Τούρκοι το 1430 τον μετέτρεψαν σε τζαμί με το όνομα Καζαντζιλάρ Τζαμί, επειδή γειτόνευε με τα χαλκουργεία (καζαντζίδικα) της Θεσσαλονίκης. Το 1912 ξανάγινε χριστιανικός ναός, ενώ το 1934 απομακρύνθηκαν τα χώματα που τον σκέπαζαν μέχρι τη μέση, γιατί στα χρόνια της τουρκοκρατίας οι Τούρκοι τον είχαν παραμελήσει.

 
Παναγία Χαλκέων
 
 
Άγιος Νικόλαος Ορφανός
....Ο Άγιος Νικόλαος Ορφανός είναι νεότερος από τους άλλους. Βρίσκεται μέσα στα κάστρα, στην Άνω Πόλη. Χτίστηκε το πρώτο μισό του 14ου μ.Χ. αιώνα. Την ονομασία του την πήρε από τον κτήτορα Νικόλαο Σκουτέριο Ορφανό. Με το πέρασμα του χρόνου έγινε Άγιος Νικόλαος Ορφανός.
Είναι από τους λίγους ναούς της Θεσσαλονίκης που δεν μετατράπηκε σε τζαμί. Μάλιστα οι Τούρκοι τον ονόμαζαν Φουκαρά Αγια-Νικόλα.
Ο ρυθμός του είναι ξεχωριστός. Αποτελείται από ένα κεντρικό "διαμέρισμα", υπερυψωμένο, που το σκεπάζει μια ξύλινη σαμαρωτή στέγη και από μια στοά σχήματος Π, που το περιβάλλει και που στεγάζεται με μονοκλινή στέγη.
Αγιογραφίες, έργα μεγάλου καλλιτέχνη - αγιογράφου καλύπτουν όλες τις πλευρές του κεντρικού διαμερίσματος.

 
Άγιος Νικόλαος Ορφανός