ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Αγωγή του Καταναλωτή:
Σύντομο ιστορικό
  Γενικός σκοπός
Η Α.τ.Κ. στην Ευρωπ. Ένωση:
Ευρωπαϊκή Ένωση & Εκπαίδευση
Αρχές-’ξονες-Βασικά Δικαιώματα
>> Στόχοι Προγράμματος στην Ε.Ε.
Η Α.τ.Κ. στο Σχολείο:
Το παιδί Καταναλωτής
Εκπαίδευση και Κατανάλωση
Η Εκπαίδευση του Καταναλωτή
Διδακτικές προσεγγίσεις

Σχέδια Εργασίας
 

© Copyright 2002:
Δοξάκης Ευστράτιος
Ευθυμίου Αλέξανδρος
Παπαλεξίου Κώστας

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

....Η Αγωγή του Καταναλωτή αποτελεί μια πολύμορφη και πολυδύναμη διαδικασία η οποία αποσκοπεί στο να ενθαρρύνει τους μαθητές και τις μαθήτριες να κατανοήσουν την κατανάλωση ως οικονομικό φαινόμενο και ως κοινωνική και πολιτισμική δραστηριότητα και να τους καταστήσει ικανούς να σκέφτονται, να λειτουργούν και να δρουν ατομικά και συλλογικά, στο πλαίσιο μιας κριτικής, ορθολογικής και υπεύθυνης καταναλωτικής συμπεριφοράς, για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διασφάλιση της υγείας και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής.

....Το πρόγραμμα της Αγωγής του Καταναλωτή θεωρείται ως μια μαθησιακή δραστηριότητα η οποία προέρχεται από την κοινωνία (γνώση), διαμεσολαβείται εντός της κοινωνίας και κατευθύνεται προς την κοινωνία. Οι στόχοι της επομένως αναφέρονται στις τρεις βασικές μαθησιακές περιοχές, τη γνωστική (γνώσεις), την ψυχοκινητική (ικανότητες και δεξιότητες) και την κοινωνική (στάσεις και αξίες).

Γνώση:............................................................αρχή σελίδας
  1. Να γνωρίσουν τις αρχές και τις λειτουργίες της ενιαίας εσωτερικής αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια των θεμελιωδών ελευθεριών της κυκλοφορίας προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και χρήματος και τις αλλαγές που επέρχονται στη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα των τοπικών και εθνικών αγορών.
  2. Να συνυπολογίζουν και να συνεκτιμούν τους κοινωνικούς, οικονομικούς, περιβαλλοντικούς, υγιεινής και διατροφής παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις τους ως καταναλωτές.
  3. Να επιλέγουν ορθολογικά μεταξύ των προϊόντων και υπηρεσιών σύμφωνα με τις ανάγκες και τα χρήματα που διαθέτουν και να κάνουν πλήρη χρήση των αγαθών και υπηρεσιών που τους παρέχονται όταν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα.
  4. Να κατανοήσουν την πολυμορφία, αλληλεξάρτηση και συνέχεια ανάμεσα στις συνθήκες παραγωγής, τις διαδικασίες διανομής και τις μορφές κατανάλωσης των προϊόντων, υπηρεσιών και αγαθών.
  5. Να κατανοήσουν τις αλλαγές που συντελούνται στους τομείς παραγωγής, μεταφοράς και επικοινωνίας εξαιτίας των ραγδαίων εξελίξεων στους χώρους των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής.
  6. Να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους ως καταναλωτές, να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά πηγές πληρφοροριών και να συνειδητοποιούν το ρόλο και τη σημασία των καταναλωτικών οργανισμών στην κοινωνία.
  7. Να αναπτύξουν διαπραγματευτικές ικανότητες στις αγορές τους, να χρησιμοποιούν τα πλεονεκτήματα που τους παρέχονται, να επιζητούν την αποκατάσταση κακών προϊόντων και να αναζητούν αλλαγές και βελτιώσεις σε αγαθά και υπηρεσίες που δεν εναρμονίζονται με τις ανάγκες τους.
  8. Να συνειδητοποιήσουν το ρόλο της διαφήμισης και των Μ.Μ.Ε. που διαμορφώνουν τη συμπεριφορά ως καταναλωτές και να εμβαθύνουν στην κατανόηση των πολιτικο-οικονομικών συμφερόντων που καθορίζουν τις συνθήκες παραγωγής των προϊόντων.
  9. Να κατανοήσουν την αλληλεπίδραση ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση και να εμβαθύνουν στις συνέπειες και τα αποτελέσματα της οικολογικής επιβάρυνσης τόσο στο αρχικό στάδιο της παραγωγής όσο και στο τελικό της κατανάλωσης των προϊόντων.
  10. Να κατανοήσουν την αξία της μετατόπισης από την αρχική ευθύνη (ατομική και οικογενειακή) προς την ευρύτερη έννοια της υπευθυνότητας προς την κοινωνία στην οποία ζουν και προς την ευρύτερη εθνική και παγκόσμια κοινότητα


    Δεξιότητες και Ικανότητες:.................... ....αρχή σελίδας

  11. Να χρησιμοποιούν επαρκώς τη γνώση μιας τουλάχιστον ευρωπαϊκής γλώσσας που θα τους διασφαλίζει την κατανόηση των προδιαγραφών των προϊόντων και την αναγνώριση της ποιότητας και θα εξασφαλίζει την αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των Ευρωπαίων.
  12. Να αναπτύξουν τις κοινωνικές δεξιότητες αμοιβαιότητας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης σε συνδυασμό με τις γνωστικές και γλωσσικές ικανότητες σε όλες τις εκφράσεις της καταναλωτικής τους συμπεριφοράς.
  13. Να ενισχύσει τις κοινωνικές μαθησιακές δεξιότητες και τις ανώτερες γνωστικές δεξιότητες της κρίσης, της δημιουργικότητας, της σύνθεσης και της ευελιξίας προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης μιας κριτικής, ορθολογικής και επικοδομητικής στάσης απέναντι στην εμπορευματοποίηση και τον υπερκαταναλωτισμό που προωθείται από τη διαφήμιση, τα Μ.Μ.Ε. και τα οικονομικά συμφέροντα.
  14. Να αναπτύξουν δεξιότητες ενόρασης, επινόησης, φαντασίας και δημιουργικότητας με σκοπό να αυξήσουν την αισθητική αντίληψη και εκτίμηση της ποιότητας των παραγομένων προϊόντων και προσφερόμενων υπηρεσιών και συνακόλουθα τις απαιτήσεις τους ως καταναλωτών.
  15. Να βοηθήσει τους μαθητές να ασκηθούν σε μια ευρεία περιοχή οργανωτικών, σχεδιαστικών, συνεργατικών και συλλογικών δεξιοτήτων που θα τους επιτρέψει να αντιληφθούν τη σημασία και το ρόλο των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των καταναλωτών στις σύγχρονες κοινωνίες.

    Στάσεις και αξίες.................... ..............αρχή σελίδας

  16. Να γνωρίσουν τις αρχές και τις λειτουργίες της ενιαίας εσωτερικής αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια των θεμελιωδών ελευθεριών της κυκλοφορίας προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και χρήματος και τις αλλαγές που επέρχονται στη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα των τοπικών και εθνικών αγορών.
  17. Να εκτιμούν την αξία και τα πολιστικά αγαθά των εθνικών κοινωνιών και να εμβαθύνουν στους τρόπους που αυτά σχετίζονται με τις λαογραφικές παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα και τις συνήθειες των λαών της Ευρώπης.
  18. Να αναπτύξουν μεγαλύτερη κοινωνική μετάσταση και αντίληψη της αξίας να ζουν σε μια πλουραλιστική, πολυγλωσσική, πολυεθνική κοινωνία και να προωθούν τις αξίες του σεβασμού της διαφοράς, της ανεκτικότητας, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της ενότητας στην κοινωνία της Ενωμένης Ευρώπης.
  19. Να μπορούν να ενσωματώνουν αποτελεσματικά την ιδιότητα του Ευρωπαίου καταναλωτή στην ταυτότητα του Ευρωπαίου πολίτη και να αναπτύξουν εποικοδομητικές στάσεις για τη δημιουργία μεγαλύτερης κατανόησης και εμπιστοσύνης στην ενεργό συνεργασία μεταξύ των Ευρωπαίων.
  20. Να συνειδητοποιήσουν ότι η καταναλωτική τους συμπεριφορά δεν ενέχει ευθύνες μόνο ως Ευρωπαίων πολιτών, αλλά εκτίνεται και πέρα από τα όρια της Ευρώπης στις άλλες περιοχές του κόσμου, καθώς οι οικολογικές, κοινωνικές και πολιτισμικές συνέπειες της αλόγιστης, άσκοπης και ανορθολογικής υπερκατανάλωσης των ανεπτυγμένων κρατών ασκούν καταλυτικές επιδράσεις στο μέλλον των κρατών του τρίτου κόσμου και του πλανήτη ολόκληρου.
[αρχή σελίδας]